Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

  

                Smaklig Måltid               

 

 

 

Ett tips: Kolla in hos

"Marmor"

     om du vill bli inspirerad .

 

 

 

  

 

 

November 2017

 

 

 

En god förrätt från 

Halvåtta hos mej, TV4.

 

 

Klicka på bilden så syns receptet tydligare.

 

 

 

Falukorv kan man göra mycket

med, bl.a det här:

 

 

 

Påminner om resan till Thailand.....

 

 

 

 

Kryddig Lövbiff

 

 

 

 

 

 

 

Klicka på bilderna, så blir texten större.

 

 

 

 

 Kall dillsås (skolans fisksås)


3 dl gräddfil
1 dl filmjölk, vanlig yoghurt eller cremefraiché (jag rekommenderar filmjölk)
0,5 dl majonäs
1 dl bostongurka
1 kruka finhackad färsk dill eller 1 pkt (35 g) djupfryst dill
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 nypa svartpeppar


Gör så här:

Såsen: Blanda ihop allting och ställ i kylen en stund innan servering!

Lätt som en plätt men ack så gott.
 

 

 

 Tacopaj på mitt vis.

27 Mars 2015 

 

 

Här börjar jag med att bryna köttfärs och lök

kryddat med Tacokrydda efter egen smak.

Skalar potatis, skär den i tunna skivor

och kokar potatisen i 3-4 minuter.

Mått har jag inga, men 7-8 medelstora potatisar

och 4 hg köttfärs blev lagomt idag.

 

Låter det här svalna lite, innan jag fortsatte

det hela med att fördela ut 300 gr

Philadelphia-ost i botten på formen.

Sen blir det lager på lager med

Köttfärsröra, potatisskivor och hackad färsk

röd Paprika. Hur många lager det blir

bestämmer man själv 

 

Avslutar med att fördela ganska mycket

Creme Fraiche uppe på hela härligheten, och strör

sen över ett lager med valfri riven ost.

Det absolut sista var att dofta över

 lite till Tacokrydda.

In i ugnen i ca 200 grader i 30-45 minuter,

beroende på hur färdig potatisen känns.

 

Tar man bort potatisen så blir det här någon

 form av LCHF, men själv klarar

jag mej inte utan knölarna.

 

Reskompisen Carola var första "provsmakare"

idag.... och det blev Godkänt . 

 

 

 

 

 

Det godaste som finns....

 

PORTERSTEK

 Recepten.se

 

 

 

 

 Från ICArecept.se

 

 

 

 

Mina Revbensspjäll.

 

 

10 December 2013 

 

Här har Kocken varit i farten ett tag.

Revbensspjällen har ca 45 minuter kvar i

ugnen, och det doftar ljuvligt .

 

Jag brynte dom i smör/rapsolja i stekpannan,

tillsammans med lite salt och peppar.

Inte mycket av dom kryddorna, för

efter jag tagit upp dom gjorde jag en

blandning av det här:

 

 

 

Penslade spjällen runtom med det hela

och sen in i ugnen i 175 grader i en timme,

nu har jag vänt dom och penslat på

mera blandning och låter dom nu steka

ca 45 minuter till, eller tills benen nästan

lossnar av sej själv.

 

Hur mycket jag tog av varje flaska är svårt att

säja, man får smaka av det hela, tills man

är nöjd med smaken.

Jag håller också koll på dom nu, så dom inte

blir för mörka.......

då lägger jag över folie.

Jag lämnar inga garantier på att det här blir bra,

men smakar det lika som det doftar, så

blir det kanon.

 


 

 

"Ankis Kycklinggratäng" 

4 pers.

 

3-4 st kycklingfiléer

1 st stor, gul lök

1 burk Creme fraiche, paprika/chilicreme

2 dl matlagningsgrädde

2 msk kycklingfond

Vitpeppar och salt

6-7 potatisar

1 pkt fetaost

 

Skala, och skiva potatisen tunt, lägg sen hälften av

potatisen i en smord, eldfast form.

Finhacka löken, och fräs den i lite smör.

Strimla kycklingfiléerna och stek dom sen

tillsammans med löken.

Salta och peppra efter behag.

Rör ihop creme fraiche - grädde - kycklingfond,

och låt det koka upp.

Blanda i kycklingen och löken, och häll sen

röran på potatisen i formen, och resten

av potatisen ovanpå det.

Smula över fetaosten.

In i ugnen på 225 grader i 35 minuter.....

eller tills potatisen känns mjuk.

 

 

SMAKLIG MÅLTID 

 

 

 

 

Färsbiffar med rotfruktsbea-smak

 Klicka på bilden, så syns texten bättre.

 

 

 

 

 

 

 

Äppelpaj

 

 4-5 äpplen av syrlig sort,

t.ex Aroma el Gravensteiner
150g smör
2dl havregryn
2dl vetemjöl
1dl strösocker
1/2dl grädde, visp- eller mellan
1/2dl sirap
1/2 tsk bakpulver

 

Lägg de skalade och skivade äpplena i en ugnsfast form.

Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner övriga ingredienser.

Bred blandningen över äpplena och grädda i 175° ca 25 min.

Servera pajen ljummen med vaniljglass/sås.

Äpplena kan bytas ut mot t.ex rabarber, hallon, blåbär....

 

 

 

AUGUSTI 2012

 

Receptet avskrivet från

"MARMOR"

 

(Kikar man in där, så behöver man faktiskt

ingen annan receptsamling)

 

 

 

Potatis- och Baconplättar

alt. med Lax 

 

1 kg tärnad potatis

olja till stekning

6 skivade salladslökar

200 g tärnad bacon

2 msk hackad, storbladig persilja

mjöl till paneringen

25 g smör

salt & peppar.

 

Koka potatisen i en stor gryta ca 15-20 minuter i saltat vatten.

När den känns mjuk, mosa den i kastrullen.

Hetta upp lite olja i stekpannan, häll i salladslöken och låt fräsa

i ca 2 minuter, tillsätt sedan baconen och låt det bli brynt.

Häll över i moset tillsammans med persiljan och smaka av

med salt och peppar.

Forma smeten till 8 plättar, täck med plastfolie och låt stå

i kylskåpet till de känns fasta.

Panera plättarna i lite mjöl.

Smält smöret i en teflonpanna och stek plättarna i

omgångar på medelvärme,

4-5 minuter på varje sida till de fått fin färg och

blivit genomvarma.

 

Gör under tiden såsen:

 

Blanda créme fraiche i en skål tillsammans med basilika och tomater.

Smaka av med salt och peppar.

 

Servera plättarna varma med såsen. 

 

 

 

 

Den 16 Maj 2012

var vi och åt hos en Arbetskompis, som snart

går i Pension.

 

Här är receptet:

 

Klicka på bilden så blir texten större.

 

Hur gott som helst var det .

Hon serverade Klyftpotatis och sallad till, och som dessert

var det Chockladpudding, jordgubbar och grädde.

En hellyckad kväll blev det verkligen.

 

 

 

Jag hittade ett recept på en god låda, med frukter och fläskfilé,

hos Tandläkaren.

 

Exotisk Fläskfilé

 

4 portioner

 

500 gr fläskfilé

150 gr bacon

Smör att steka i

Salt

Svartpeppar

2-3 bananer

1 burk mandarinklyftor

3 dl grädde

3 tsk curry

3 msk mango chutney

1 klyfta pressad vitlök

 

Klipp bacon och fräs det så att det blir knaprigt i stekpanna.

Låt rinna av på ett hushållspapper.

Skär fläskfilén i ca 2 cm tjocka skivor. Hetta upp stekpannan

med smör och stek ett par minuter på varje sida, så köttet får

lite färg.

Salta och peppra.

Lägg över köttet i en ugnsform.

Skiva bananerna och låt mandarinklyftorna rinna av.

Fördela dessa över köttet.

Blanda grädde, curry, mango chutney och vitlök och häll

över köttet. Strö över baconbitarna.

Ställ in i mitten på ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.

Servera med kokt ris och en god sallad.

 

Själv ska jag nog servera Hasselbacks- eller

Klyftpotatis till.....

"4 Portioner"....... det brukar inte stämma här på Hean, så jag

brukar ta lite mera ingredienser .

 

 

 

 

 

 1971

 

FAVORITRÄTT FÖR MINA HUNGRIGA BARN PÅ 

1970-TALET 

 

 

 

Kummingryta med
Vitkål, Falukorv och Potatis.

 

Skär vitkålen i ”lagoma” bitar, bryn kålen lätt, tills den

mjuknar, i en stor gryta,
Häll i 2 burkar Tomatkross. Ha också i en god falukorv,

skuren i stavar. Fyll på lite vatten.
Låt koka en kvart.


Kryddor:
Kumminfrön, salt och vitpeppar, efter behag.

Köttbuljongstärning.


Lägg därefter i potatis (fast) i klyftor, och fyll på

ytterliggare vatten, om det behövs.
Koka tills potatisen

känns färdig. 

Grytan är faktiskt ännu godare "dagen efter".

 

Jag har tyvärr inga mått på det här,
utan det sitter i ”nyporna”.

 

Passar perfekt för kalla, vintriga dagar.....,

jag räknar ju med att dom kommer

så småningom, även denna märkliga vinter,

för idag, den 1 December 2011, lyser gräsmattorna gröna,

och det blåser vårvindar.
 

 

  

 

 

Stekta Bananer med Kolasås. 

http://www.dt.se/pralin/mat/receptarkiv

 

Ingredienser:

4 portioner

 

3 bananer

1 msk smör

God vaniljglass

Såsen:

2 dl kokosmjölk

½ dl socker

½ dl sirap

Ett kryddmått salt

 

Blanda ingredienserna till såsen och låt puttra i fem minuter.

Skiva bananerna i halvor och stek dom i smör på medelhög

värme tills de är gyllenbruna.

Lägg upp på ett snyggt fat och ringla över kolasåsen.

Servera glass till.

 

 

 

 

Avskrivet från en Zoominare: 

 

Fyllda Lövbiffar med Köttfärsröra
 

4 personer

//

100 g blandfärs

100 g champinjoner

5 stekta baconskivor

2 msk mjukost

vitlökssalt och peppar

8 små lövbiffar

Bryn färsen och finfördela den, skiva ned champinjonerna och

låt puttra tillsammans några minuter. Blanda färsröran med

smulad bacon och mjukost,

vitlökssalt och peppar.

Banka ut lövbiffarna, och bred på fyllningen,

rulla ihop och fäst med tandpetare.

Stek de fyllda lövbiffarna i smör.


Servera med ris eller potatis, och en god sås.

 

 

 

Den här rätten gjorde succé vid

"pokerturneringen"

den 22 Oktober 2011 på Hean.

 

 

Kyckling med bacon och ostsås


4 personer.

 

4 kycklingfiléer.......

flera om dom är små, och beroende på

hur hungriga gästerna är.
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 pkt bacon, ca 140 g
6 dl Kelda® Pastasås Mild ost
2 msk hackad gräslök


Gör så här:
Stek kycklingfiléerna i smör i en stekpanna,

stektiden beror på filéernas tjocklek......

Använd "sunt förnuft".

Krydda med salt och peppar.

Knaperstek bacon och låt det rinna av på hushållspapper.

Värm såsen. Skär filéerna i ca 1,5 cm bitar, häll över såsen

och toppa med bacon och hackad gräslök.

Klyftpotatis, Hasselbackspotatis eller Ris passar bra

att servera till.
 

 

 

 

Fiskfärsbullar med palsternackspuré

12 november/Meny,

med Pelle Danielsson

 

4 portioner
Det här behöver du: 
200 g lax
200 g sejfile
3 dl matlagningsgrädde 15%
400 g potatis
200 g palsternacka
150 g broccoli
150 g blomkål
½ rödlök
75 g smör
½ dl kallpressad rapsolja
1 st citron
1 knippa gräslök
Salt
Peppar

Gör så här:
Skala potatis och skala och skiva palsternackan. Koka i saltat vatten tills det blivit riktigt välkokt utan att potatisen kokat sönder. 
Skär fisken i bitar och mixa i en matberedare med ca 1 tsk salt och hackad gräslök. Slå i 2 dl av grädden, riv 1/3 från citronskalet och peppra. Mixa färdigt.
Forma små bullar som du rullar i grovt rågmjöl eller ströbröd, stek vackert gyllenbruna i smör.
Använd matberedaren att mixa potatis och palsternacka i. Tillsätt resten av smöret och grädden och mixa till en slät pure. Smaksätt med salt och peppar.
Plocka broccoli och blomkål i små buketter, klyfta rödlöken. Koka detta hastigt i välsaltat vatten och låt rinna av. Blanda med rapsoljan, citronsaften från 1/3 av citronen och salta. Detta bör göras precis innan servering.

 

Enligt "Pelle" kan man ha i ett ägg, ifall man

använder fryst fisk. 

 

Farmors snickers

 

Mitt första försök.....

Jag la till lite kokos ovanpå, men jag tror att nästa gång skippar jag

sockret, eller minskar ner till hälften, och byter ut den mörka Chokladen,

till en ljus.

Sirapen gjorde att Kakan var söt nog ändå......

 

Ingredienser:

 

Tid: Max 30 minuter

1 liter flingor, t ex rice crispies eller special K
400 gram jordnötssmör (gärna med bitar)
2 dl ljus sirap
1 dl kokosflingor
1 dl socker
450 gram mörk choklad av bra kvalitet

(65–75 procent kakao)

 

1. Rör ihop flingor, jordnötssmör, sirap, kokos och socker och bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten (20x30 cm).

2. Smält chokladen (i vattenbad eller mikro) och bre ut den över smeten.

3. Ställ formen i kylen ca 15 minuter, så den stelnar. Skär kakan i små portionsbitar.

Mycket godare än det låter!

 

Receptet publicerat 2008-03-17 i DN.

 

 

  

 

 

"Oves Moussaka" 

Till 4 personer
 
3 auberginer (ca 750 g)
1 tsk salt
2-4 msk olivolja
 
Köttfärsröra:
400 g köttfärs
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
2 msk tomatpuré
1 tsk hackad timjan
1 tsk salt, 1 krm svartpeppar
1 dl hackad persilja
 
Ostsås: 
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl riven lagrad ost
1 ägg..
 
 
Sätt ugnen på 200 grader
 
Skär auberginerna i cm-tjocka skivor. Strö salt över o låt dem ligga i ca 15 minuter så att en del av vätskan dras ut.
Skala o hacka lök o vitlök. Fräs den mjuk i olja i en stor stekpanna.
Lägg i färsen och stek under omrörning så att den smular sig. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, timjan, salt, peppar og persilja. Låt såsen koka cirka 5 minuter utan lock.
Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Låt koka upp under vispning o koka i cirka 5 minuter. Dra kastrullen av värmen och vispa ner salt, ost och uppvispat ägg.
Torka av aubergine skivorna med hushållspapper. Stek dem i olja i en stekpanna. Varva auberigine-skivor, köttfärsröra o ostsås i en ugnssäker form. Avsluta med ostsås.
 
Grädda mitt i ugnen cirka 45 minuter.
 
Servera med en blandad grönsallad till.

 

 

"Min" Köttfärssås,

 

är inget märkvärdigt att göra, men några riktiga mått har jag inte, utan det sitter i "nyporna" sen många år tillbaka.

Just den här satsen på bilden ovanför är gjord på 1,5 liter mjölk, och 1 kg Köttfärs.

 

Jag brukar bryna hackad lök, och lägger i Köttfärsen när löken fått lite färg. Hur mycket beror ju på hur många hungriga matgäster det kommer.

Låter det steka en stund tillsammans, saltar och pepprar, och pytsar kanske till lite Soya.

Häller i Mjölk, röd eller grön, och låter det koka upp. Gör sen en redning av mjöl och mjölk, och blanda i. Något mått på det har jag inte, men man får pröva sej fram, tills såsen är så tjock som man önskar.

Och så ska det i Ketchup.........

Jag fyller i mitten, ända tills jag får en "bergstopp" ovanför såsen !

Vispar runt blandningen, smakar av, ifall det behövs mera kryddor och Ketchup. Sen får Köttfärssåsen stå en stund och puttra på spisen.

Ska jag vara riktigt hälsosam, så kan jag också

blanda i råriven Morot, alldeles på slutet av kokningen.

 

 

"Primroses"

Lördagsmacka.

 

Koka några ägg, o hacka dom,

Lite kokt skinka, i små bitar,

Majonäs, persilja

och

 Smörgåsgurka, i små bitar.

Om det är nåt annat du vill ha i, stoppa i det med .

Skär långfranskan i skivor MEN skär INTE ända ner.

Stoppa in smeten mellan varannan skiva.

In i ugnen omkring 10 min i 220 gr, eller nåt sånt, så att den

fått färg o blivit varm!  

 

 

 

Receptet på den goda Fisksoppan, som vi blev bjudna på,

när jag var på keramikkurs: 

 

"Fisksoppa från Menton"

 

400 gr Fisk

4-5 råa Potatisar

2 gula, hackade Lökar

1 liten Fänkål eller 1 tsk Fänkålsfrön

Ca 2 msk Smör eller olja

1 burk Tomater

1,2 l vatten + 2 tärningar Fiskbuljong

1/2 tsk Salt, Vitpeppar

Ca 1/2 tsk Timjan

1 stor Vitlöksklyfta

Saft av en halv Aplesin

Persilja

 

Skär Fänkålen i bitar, skala och skär Potatisen i bitar. Fräs Potatis, Fänkål och Lök i lite fett. Slå över Burktomaterna.

Häll i vatten, och tillsätt Buljongtärningarna, Timjan och Salt.

Koka i ca 20 minuter.

 

Om Fisken är fryst:

 Skär den i kuber och låt den sjuda med i 5-10 minuter.

Färsk Fisk:

Skär den i 3 cm remsor, och sjud i 5 minuter.

Smaka av med Vitlök och Apelsinsaft.

Strö över Persilja.

 

Till Soppan fick vi ett jättegott Bröd.

 

"Det oknådade Brödet:"

 

8 dl Mjöl

4 dl ljummet Vatten

ca tsk Salt

ca 1 tsk Socker

1-2 msk Olja (oliv)

1/2 pkt Jäst

 

Rör ut Jästen i Vattnet

Tillsätt Salt, Socker, Olja och Mjöl

Rör ihop - Smeten ska vara Lös!

Jäs i ca 30 minuter

H ä l l upp degen på en plåt (bakplåtspapper)

Strö över t.ex Flingsalt, Pumpafrön eller Solrosfrön

Jäs degen ca 15 minuter till på plåten

Grädda i 15 minuter i 250 grader

Vrid ner värmen till 200 grader och grädda i 15 minuter till.

Låt Brödet svalna på galler, utan handduk.

 

 

 

Här har jag skrivit av ett Recept av

"Hillen",

 på

Lisebergsvåfflor.

 

125 gram smällt Smör

2½ dl Vatten och 2½dl Mjölk blandas ihop

4 dl Vetemjöl

2 tsk Bakpulver

 

Det blir ca 10 Våfflor!

 

 

 

 

 

 

"Kycklingpasta med Champinjoner"

som ska serveras på Hean, den 13 Maj 2009!

 

500 g färsk Pasta

1 paket bacon, tärnat

2 Kycklingfiléer

salt och peppar

100 g champinjoner, skurna i klyftor

2 dl gröna ärtor, frysta

2 dl lätt créme fraiche

4 msk färdigblandad pesto

 

Koka pastan. Stek baconet och lägg på hushållspapper. Strimla kycklingfilén och stek med

champinjonerna. Krydda. Lägg ärtorna i durkslag och häll pastavattnet över ärtorna.

Rör ned créme fraichen i pastakastrullen tillsammans med peston.

Häll tillbaka pasta och ärtor i kastrullen och hetta upp. Fördela kyckling, bacon och champinjoner över pastan.

 

Recept från Milko

 

 

GOTT TILL KAFFETÅREN!

 

 

 

Dumlekakor

 

200 grader margarin eller smör

3 dl vetemjöl

1 dl socker

1 tsk bakpulver

1 ask nobless

12 st dumlekolor

 

Blanda ihop margarin, socker, vetemjöl och bakpulver till en smidig deg.

Låt degen stå kallt i 30 minuter. Dela degen i 24 delar och rulla till bollar.

Tryck ner en halv dumlekola i varje degbit och lägg i formar.

Grädda kakorna i 200 grader i ca 10 minuter. Lägg sedan en noblesskaka på varje kaka innan de kallnat.

 

Avskrivet av "Hillen"

 

  

 

 

 

 Tillbaka till Start

 

 

.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingos blogg om

Side, Turkiet. 

   

 

     

     

 12/3-05-10/3-14

Uppdat. 21/3 2014

 

 

6/1-08-18/6-15

Uppdat. 25/6 2015

    

 

  

 6/5 2008

  

 

 

 15/8 2016

 

 

Uppdat. Dec. 2016